sobota 3. januára 2015

Kolay tava böreği/Jednoduchý burek z panvice

S receptom na môj najobľúbenejší  burek sa s vami musím podeliť.  Je jednoduchý, rýchly a výborný! Žiadne zdĺhavé vaľkanie cesta nehrozí, stačí mať v zásobe balenie dobrého štrúdľového cesta a pochúťka na víkendové neskoré raňajky je hotová raz-dva. Moja kolegyňa ho manželovi robí pravidelne s tvarohom, takže môžete fetu nahradiť aj iným syrom a určite si pochutíte. 





na jeden burek, ktorý zasýti 2-3 osoby potrebujeme:

5 plátov tenkého štrúdľového cesta
100 ml mlieka
100 ml bieleho jogurtu
50 ml rastlinného oleja
1 vajíčko (nemusí byť)
100 g fety alebo balkánskeho syra alebo tvarohu (ak plníte tvarohom, jemne osoľte)
50 g bryndze (možno vynechať)
mleté čierne korenie

V miske prešľaháme mlieko, jogurt, olej a vajíčko. Ochutíme mletým čiernym korením. Nepriľnavú panvicu potrieme dobre olejom. Vystelieme plátom cesta tak, aby cesto prečnievalo cez okraje panvice. Polejeme pár lyžicami pripravenej jogurtovej zmesi. Na to poskladáme ďalší plát cesta a opäť polejeme jogurtovou zmesou. Okraje cesta však teraz naskladáme dovnútra, tak aby cesto bolo trošku pokrčené.  Takto zopakujeme ešte raz a na jogurtovú vrstvu rozdrobíme fetu a brynzdu. Zakryjeme štvrtým plátom a jogurtom. Nakoniec  prečnievajúce okraje zahneme dovnútra a prikryjeme posleným cestom. Rukami jemne postláčame. Dáme na slabý plameň, zakryjeme pokrievkou a opekáme asi 10-12 minút do zlata. Potom burek potrieme olejom a otočíme väčšou obracačkou alebo pomocou taniera. Aj druhú stranu dopečieme ďalších 10-12 minút do chrumkava. Presunieme na tanier a necháme mierne vychladnúť, potom nakrájame na 8 dielov a môžeme podávať. 


Burek je výborný ešte teplý, rozpustený syr vo vnútri ho robí vláčnym a opekanie na oleji mu zasa dodá chrumkavú tenkú kôrku. Budete ho zbožňovať! Ak vám nejaký ten kúsok ostane (čo veľmi pochybujem) chutí skvele aj po vychladnutí. 

2 komentáre

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall