sobota 14. februára 2015

Poğaça


Dobrého pečiva nikdy nie je dosť, však?  Na tieto turecké pagáče nepotrebujeme kvások, nehrozí ani dlhé miesenie cesta. Stačí im odpočinok v chladničke cez noc a ráno sa môžete vytešovať  z čerstvého chrumkavého pečivka. Sú ideálne na raňajky alebo ako malá desiata na cestu.





suroviny na 20-22 ks

125 masla
1/2 šálky jogurtu 
1/4 šálky slnečnicového oleja
2 vajíčka a 1 žĺtok
3 šálky hladkej múky
1 lyžica kypriaceho prášku
1 lyžička soli
1 šálka nadrobenej fety
3 lyžice sekaného kôpru  alebo petržlenovej vňate (nemusí byť)
1 vajíčko na potretie
sezam a černuška na posypanie

šálka = 250 ml


Maslo rozpustíme a rýchlo prešľaháme vo väčšej miske s jogurtom, vajíčkami, žĺtkom, olejom. Do tejto zmesi preosejeme múku, soľ a kypriaci prášok. Cesto dobre premiešame, nezľaknite sa, je dosť mastné a bude sa vám zdať, že sa suroviny dobre neprepojili.  Cesto zakryte potravinovou fóliou a uložte na noc do chladničky, kde sa pekne rozleží a ráno sa vám s ním bude dobre pracovať.
Ráno vyberte cesto z chladničky, rozdeľte ho na dve časti a každý vyformujte do valčeka s priemerom asi 5 cm. Nakrájajte na 1,5 cm hrubé kolieska. Každé prstami roztlačte na tenšiu placku, naplňte nadrobeným syrom, preložte a konce dobre postláčajte. Vyformujte polmesiačiky a ukladajte na papierom  vystlaný plech. Potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte semienkami a pečte v rúre na 180 °C  zhruba 30 - 40 minút do zlata. Nechajte mierne vychladnúť na mriežke a podávajte. 


Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall