nedeľa 17. januára 2016

Hajde na dzedzinu!

Ahojte moji milí! Dlho bolo na blogu ticho. Najskôr za to mohli moje zdravotné problémy, potom sme sa rozhodli odísť z mesta a presťahovať sa na dedinu. Tak sme si pobalili "batôžky" a vymenili rušné križovatky za domčok (zatiaľ) uprostred poľa. 


Pribudol nám nový člen rodiny, zlatý retriever Oskar. No nie je užasný? ☺ Všetci traja sa už nevieme dočkať jari a záhrady.







Zatiaľ vymýšľame a plánujeme. A varíme. Konečne mám kuchyňu. Veľkú, že v nej môžeme tancovať. Doslova. Otestované na Silvestra ☺ Vianoce sme trávili v novom, bolo tu tak tichúčko ♥
Škoda len toho snehu. Ale aj toho sme sa nakoniec dočkali, presne v Novoročné ráno na prechádzke. Konečne som dnes po dlhom čase oprášila fotoaparát a opásala si zásteru s tým, že musíme blog trošku oživiť. 
                                                        
                                                           Stay tuned, dzedzina rulez! 



Sucuklu dürüm (Vrap s tureckou klobásou a zeleninou)




pre 2 osoby: 

8 placiek tureckého chleba lavas (recept nižsie)
tureckú klobásku (tzv. sucuk-čítaj sudžuk, typická turecká neúdená klobáska prevažne z hovädzieho mäsa, výrazne korenená, najčastejšie sa s ňou stretnete pri raňajkách, opečie sa pár minút na panvici samostatne alebo s vajíčkami)
pár menších paradajok pokrájaných na menšie kúsky
čerstvé čili papričky
kyslú kapustu
šalotku, nakrájanú na tenké plátky
petržlenovú vňať


Lavas ekmek (chlieb lavaš)
na 8 placiek budeme potrebovať:

250 g hladkej múky
175 ml vlažnej vody
1 lyžička soli
Zo všetkých surovín vypracujeme jemné nelepivé cesto. Na pomúčenej doske ho hnetieme 10 minút. Vložíme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 20 minút odpočívať. Potom ešte raz premiesime a rozdelíme na 8 bochníkov. Každý jeden postupne vyvaľkáme na placku hrubú asi 3-4 mm. Opekáme na stredne rozohriatej panvici nasucho z každej strany asi minútu. Placky by mali jemne zhnednúť, ale zostať natoľko vláčne aby sa dali zrolovať. Po opečení ich ukladáme na seba /môžeme aj jemne potrieť rozpusteným maslom/ a zakryjeme čistou utierkou, aby zostali mäkké. 


Placky udržiavame teplé a pripravíme si ostatné suroviny: Paradajky nakrájame, podobne aj čili papričky - môžeme ich aj vynechať.  Petržlenovú vňať otrháme zo stoniek, šalotku nakrájame. Sucuk nakrájame na 1/2 cm kolieska potom ešte na polovice. Na suchej panvici opečieme z každej strany asi pol minúty-skutočne stačí len chvíľka, klobáska pustí dosť tuku, takže opekáme nasucho. 
Na chlebovú placku rozložíme kúsky klobásky, pridáme paradajky, kyslú kapustu, petržlenovú vňať a čili papričky. Zavinieme a okamžite podávame. 

4 komentáre

  1. Wauu vyzerá to výborne Vaše recepty sú úžasné :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zlaťáčci jsou úžasní, mají skvělou povahu. Máme také zlatušku a je báječná. Krásné fotky, skvělé jídlo a pohoda na blogu. Co víc si přát. Díky moc. Martina ze severu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka, vďaka za milé slová! ♥♥♥ pozdravujeme (i s Oskarom) !

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall