nedeľa 17. júla 2016

Menemen

No neviem, či je niečo typickejšie pre leto v kuchyni ako zaváranie marhúľ a lečo na večeru každý druhý deň. Tiež to tak máte? :) My si často popri klasickej kombinácii paprika-paradajky-vajíčka pripravujeme aj tureckú verziu - menemen. Ak vám paprika nerobí dobre  a predsa sa leča neviete vzdať, vyskúšajte  namiesto papriky pridať cuketu nakrájanú na tenké plátky. Funguje to! 



pre 2-3 osoby budeme potrebovať:

2 štipľavé papriky (kto nemôže, nahradí jednou malou cuketou nakrájanou na plátky)
3 zrelé paradajky
1 cibuľa
olivový olej
2-3 veľké vajíčka
1 čl rímskej rasce
1 čl sušenej mäty
1/2 čl sušeného oregána
1 čl čili vločiek
soľ, mleté čierne korenie
hrsť petržlenovej vňate
100 tučného tureckého bieleho syra, prípadne Fety

Cibuľu rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Papriku očistíme a tiež nakrájame na pásiky, paradajky rozpolíme a nakrájame na plátky.
Vajíčka rozbijeme do misky a zľahka prešľaháme vidličkou. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, papriku do polomäkka, pridáme paradajky, čili korenie, oregáno, mätu a rímsku rascu. Spolu podusíme kým sa neodparí časť tekutiny, zalejeme vajíčkami, posolíme, okoreníme  a za občasného miešania necháme vajcia stuhnúť.  Odstavíme a ešte horúce hojne posypeme nadrobeným syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou a štipkou sušeného oregána. Tradične sa podáva  priamo z panvice s kúskom dobrého bieleho chleba. 

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall